Pin It

Тоник е, но не е кафе, от билки е, но не е илач, полезен е, но не е фреш. Що е то?

Чаят мате е напитката на индианците гаучо.

Това е любим на много знаменитости като Мел Гибсън и Мадона, Чарлз и Хулио Иглесиас и много други.Смята се, че ако пиеш чай мате това  е белег на здравословен начин на живот. Много хора отказват кафето за да пият от този чай. Той не предизвиква зависимост, въпреки че съдържа ободряващи и стимулиращи съставки.


Може би до голяма степен популярността му се дължи и на самата процедура на запарване. Тя се извършва в специален съд, наречен калебас. В началото калебасът трябва да се "напои" до насита със силен мате, за да се "успокои", след което от напитката престоява в него. Индианците Гаучо казват , че калебасите трябва да се опитомяват като коте или кученце, за да познават ръцете на стопанина си.

Какво представлява мате и от къде идва


Мате представлява изсушени листа от парагвайки остролист - невисоко дърво с бодливи вечнозелени листа и тъмночервени плодове, растящо по естествен начин в Южна Америка. Днес то се отглежда и на плантации в различни части на света за производство на напитката, която бързо набира популярност. "Правилният" мате задължително съдържа и листа, и клончета, и "прах" - най-дребните частици.

Негови откриватели са индианските племена. Сред колонизаторите се имало предприемчиви хора, които не само се научили да ползват мате, но и го извозвали за Европа. Там чаят получил названието "йезуитски чай". Впоследствие поради нажежаване на политическата обстановка вносът на продукта бил прекратен и той бил забравен задълго, а днес Европа го открива отново. В наши дни мате напуска пределите на Южна Америка като "чай на гаучо" - на потомците на бели преселници и индиански жени, макар че гаучо, разбира се, е вече легенда, която е добра само в туристическата индустрия.

Казват, че в мате се съдържат всички известни витамини и минерали и много други тайнствени компоненти, като удължаващия живота ксантин.

Номадите в Азия използват с тази цел чая. В Южна Америка същата роля играе мате. И едните, и другите приготвят своята напитка по специален начин - не само защото й се наслаждават, а и за да получават необходимото им количество биологично активни вещества.

Тези, които употребяват редовно плодове и зеленчуци, такива високи концентрации вещества не са им нужни. Ето защо могат да си правим чая по-слаб.

Две от споменатите състваки в мате - ксантина и матеина са алкалоиди, които се съдържат и в  и кафето. У много народи възбуждащите напитки се употребяват от възрастните хора за възраждане на угасващия интерес към живота. На здравите и енергични хора това не им е необходимо, но в крайна сметка се смята, че тези две съставки удължават живота на човека.

С какво може да ни е полезен мате

Мате стимулира обмяната на веществата, има диуретично действие. Мате поддържа здравето и силите дори и при най-оскъдно хранене благодарение на богатия си химичен състав, което го прави изключително подходящ при спазването на диети и използван за отслабване. 

Мате е символ на здравословен начин на живот. Йогите съветват да не употребявайте никакви ободряващи напитки в комбинация с него.

Мате помага при преодоляване на различни пристрастявания при преминаването към здравословен начин на живот, като например: отказването от кафето, отказване на цигарите и алкохола. Пиенето на мате през специална тръбичка - бомбиля, подпомага усилията на пушачите да се откажат от вредния навик.

Ритуалът по пиене на мате

Мистичният и интересен ритуал на пиене на мате може да внесе разнообразие и екзотичен привкус във всекидневния ни живот.
Сипвате мате в чашата наречена калебас със специална лопатка. Ако опитвате мате за първи път, е добре да напълните съда наполовина Хората, които пият мате редовно го напълват до 2/3. Калебасът се покрива с длан и се щейква добре няколко пъти за да може билковият "прах" ще се окаже отгоре, а стъбълцата - отдолу. Следващият етап изисква голямо внимание. Калебасът се наклонява така, че матето да отиде към едната стена, а около другата да остане празно - там се поставя бомбилята. Важно: бомбилята не е чаена лъжичка, с нея не се разбърква матето, до края на пиенето му тя трябва да остава неподвижна. След това в калебаса се добавя гореща вода - след като тя бъде поета, съдът се налива догоре. Правилно запареният мате започва да пуска мехурчета. Според обичая преди да се пристъпи към дегустация, калебасът трябва малко за се "затопли" в ръце. Една и съща порция може да се запарва, докато вкусът не се загуби.

Мате може да се срещне и под названията "Йерба мате", "Парагвайски" или "Бразилски чай". Калебасите обикновено са направени от дърво, керамика или други материали. Някои от тях са истински произведения на изкуството. Бомбижите, или бомбилите, по принцип са от неръждаема стомана, по-рядко - от сребро.

Може да се случи да сте си купили красиви и скъпи принадлежности за приготвяне и пиене на мате, а самата напитка да не се получи. Не се притеснявайте. Опитайте се да запарите по същата технология нещо по-обикновено - жълт кантарион, къпинов лист, лимонник. Така може би ще създадете своя собствена великолепна напитка, с която няма да ви е срам да почерпите гостите си.

 

Прочетете още: Как се приготвя правилно чай

Ако статията Ви е харесала споделете я с Вашите приятели във Facebook.

Pin It