Интересен е факта, че имено мокетите и килимите действат като филтър на въздуха в нашите домове и офиси. Те са един вид своеобразен капан за праха и алергените намиращи се свободно в затворените помещения. Казано по-просто, това което пада върху мокетите и килимите ( прах, пърхот, косми от домашните любимци и много други частици от ежедневната ни дейност) остават до отстраняването им с прахосмукачка или друг способ за почистване. При гладките повърхности, като теракоти, паркет, ламинат, балатум и др. праха свободно се движи във въздуха в помещенията. При направени независими изследвания са сравнени помещения с гладки  и застлани с мокети и килими подове, при нормални ежеднавни дейности. Резултатите показват, че при движението по твърди, гладки повърхности се "размесват" повече микроскопични частици отколкото при застланите с меки подови настилки. Така при помещенията в който има килими или мокет, количеството на прах и алергени е значително по малко. Без значение дали си събувате обувките на вън или оставате с тях, или ежедневно почиствате, миниятюрни частици, невидими с просто око, проникват в помещенията и остават във въздуха. Те представляват смес от прах, цветен прашец, пърхот, мъртви кожни клетки, плесени, гъбички. акари, косми, влакна и др. Циркулацията на въздуха и силата на тежеста ги запраща на пода, където те се прилепват към влакната на мокета или килима и остават там в капан до отстраняването им с прахосмукачка или с друг метод на почистване. Прилепнали към тъканите те непредставляват опасност и не предизвикват дразнене и алергии. ДОБРАТА новина е че, хората с асма, алергии и дразнещи се от праха спокойно могат да имат килими в дома си.

Повечето влакна използвани при масовото производството на черги, мокети и килими са от безвредни материали като полиестер и найлон, от който се изработват и дрехите и чантите ползвани в ежедневието ни. Тези синтетични смеси, получени в лаборатории за разработване на влакна, който отблъскват алергените и са негостоприемна среда за гъбички, плесени и акари. Пример: гъбите и плесените няма от какво да се подхранват, исъхват и умират, а акарите при липса на храна също не могат да се развиват. Един от най-подходящите материали са найлона и полиестера. При вълната, ако не е правилно обработена, плесени, акари и други алергени могат да се прихванат, и свободно да се развиват. При избора на килими, независимо от материала избягвайте силно мъхестите повърхности. Колкото по-къси влакна, толкова по-малко места на които праха може да се задържи. Изберете килими с плътно тъкани нишки. Незабравяйте че, качествените килими се третират със специални химикали, които отблъскват и неотрализират дразнещите частици във въздуха. Купете си килим с ниско количество летливи органични съединения. Може да ги познаете по етикета означени с VOC (volatile organic compound). При производството им е ограничено използването на формалдехид и бензен. С течение на времето, при употребата и почистването на мокетите и килимите, тези вещества ще се превърнат в газ и ще се отделят във въздуха. Това ще замърси средата и ще доведе до дразнене и алергии. Може да попитате търговците на едро и дребно за това и за други "Зелени" или "Еко" екстри на подовите настилки, като например подложките. Пример: Силиконовите подложки са именно с голяма трайност и неразпадаща се структура през време на експлоатацията им.

Независимо на какъв тип мокет или килим, ще се спрете при избора си, праха и алергените ще се задържат в влакната и трябва да бъдат редовно отстранявани. Затова редовно почиствайте подовите покрития с прахосмукачка, пароструйка и др. Вакума който се създава отделя праха и почиства влакната. Използвайте модерните HEPA (high-efficiency particulate air), с воден филтър или перящи прахосмукачки за по-надеждно и ефикасно почистване.

И накрая не се доверявайте на хора които си свалят пердетата, махат килимите и превръщат домовете си в стерилни лаборатории. Причината за алергиите не са мокетите, килимите и дори пердтата и завесите. Осигурете си конфорт и уют в домовете и офисите си.

Ноември
12
2013

Суперсилите на татковците

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Да си баща означава да не си като обикновените мъже. Татковците сякаш имат суперсили, но те не са вродени, а придобити в процеса на първите грижи за бебето. Какви са ясните значи, че един мъж е баща:

Прочети още: Суперсилите на татковците

Тоник е, но не е кафе, от билки е, но не е илач, полезен е, но не е фреш. Що е то?

Чаят мате е напитката на индианците гаучо.

Това е любим на много знаменитости като Мел Гибсън и Мадона, Чарлз и Хулио Иглесиас и много други.Смята се, че ако пиеш чай мате това  е белег на здравословен начин на живот. Много хора отказват кафето за да пият от този чай. Той не предизвиква зависимост, въпреки че съдържа ободряващи и стимулиращи съставки.

Прочети още: Защо наричат чаят от мате "Божествената напитка"